STICANJE NOVIH PERSPEKTIVA

Slučajevi klijenata
Superiorno korisničko iskustvo kroz struktuirani pristup stalnom razvoju

Naš klijent je ugledan globalni pružatelj platnih usluga. Služba za korisnike ima ključnu ulogu u pružanju izvrsnog korisničkog iskustva. Kontinuirano poboljšavanje iskustva je ključno u razvoju lojalnosti i rasta za klijenta.

Pročitajte slučaj klijenta
(na engleskom jeziku)

 

 

Naš klijent je jedna od najvećih Telco kompanija u Evropi. Oni imaju više zahtjeva za vrlo specifične podatke o izvještavanju koji se obavljaju ručno iz raznih sustava i portala. Ručno procesiranje kritičnih podataka i informacija utiče na visoku vjerojatnoću pojave grešaka i netačnosti, te dovodi do dugih vremena potrebnih za završavanje pri vrlo niskim nivoima efikasnosti i kvalitete.

Pročitajte slučaj klijenta
(na engleskom jeziku)

 

Naš klijent je jedno od najvećih Telco preduzeća u Ujedinjenom Kraljevstvu. On treba identifikovati i djelovati na temelju razloga zbog kojih ne zadovoljavaju očekivanja s obzirom na kvalitetu usluge, zadovoljstvo kupaca i rješavanje problema. Postojala je jasna prilika za razvoj efikasnog plana djelovanja koji bi se bavio identifikovanim područjima procesa koji se mogu poboljšati upotrebom podataka i iskorištavanjem saznanja prikupljenih od krajnjih korisnika. Odgovarajuće tehnološko rješenje je također bilo potrebno kako si se eliminisala ručna obrada podataka, te kako bi se uklonila ograničenja koja postoje kod tradicionalnog upravljanja kvalitetom.
 

Pročitajte slučaj klijenta
(na engleskom jeziku)

Nagrade
Pročitajte o važnim nagradama koje je Transcom primio